Världens mest värdefulla varumärken

Det internationella konsultföretaget Interbrand har släppt sin årliga rapport om världens mest värdefulla varumärken. Denna rapport har släppts årligen sedan 1988 och är en sammanställning över vilka varumärken som haft bäst resultat under året i totalt tre olika kategorier. Dessa är; varumärkets ekonomiska resultat, dess konkurrenskraft samt hur stor roll varumärket spelar vid köpbeslut för konsumenten.

Rapporten för 2019 innehåller både överraskningar, såväl som förväntade placeringar. Till exempel höjdes inga ögonbryn något nämnvärt över det faktum att Apple, följt av Google och Amazon, hamnar på topp 3 av världens mest värdefulla varumärken. På plats fyra hittas jätten Microsoft, och på plats fem presenteras ingen mindre än Coca Cola.

Listans vinnare och förlorare

Bland överraskningarna hittar vi däremot Facebook som i år tappat rejält. Förra året låg de på en åttonde plats, men i år finns de inte ens med på topp 10. Istället måste vi ända ned till plats 14 på listan för att hitta Facebook. Några andra som dalat i placeringar på årets lista är bland annat General Electric, Huawei, Gillette och Canon.

Bland de företag som klättrat markant på listan i år finner vi bland annat Mastercard, Salesforce och Amazon. Mastercards varumärkesvärdering har ökat med 25 % sedan förra årets rapport, och Salesforce och Amazon ligger hack i häl med 24 % vardera.

De branscher som har de högst värderade varumärkena i årets rapport är teknik, lyxprodukter, media, finansiella tjänster och sportartiklar.

Skandinaviska varumärken på listan

Vi ser också några skandinaviska varumärken på listan. Överst bland dessa finner vi såklart svenska IKEA, som hamnar så högt som på plats 26. Nästa svenska företag på listan är H&M, som kommer tätt efter, på plats 30. Därefter är det ett glapp ned till danska Lego som återfinns på plats 75. Först på plats 95 hittar vi listans sista skandinav – svenska Spotify.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
1 000 kr - 20 000 kr
500 kr - 20 000 kr
1 000 kr - 12 000 kr
500 kr - 30 000 kr
1 000 kr - 25 000 kr