Samsung och Apple får konkurrens av kinesiska telefoner

Inte helt otippat så är smartphones den tekniska produkt som det säljs allra mest av i världen. Och kanske lika väntat så är det Apples Iphone som innehar förstaplatsen på listan över världens mest sålda teknikpryl.

Apples Iphone X, som kom ut i affärerna i höstas, var också den smartphone-modell som sålde allra bäst under första kvartalet 2018, enligt nyligen publicerade siffror. Det såldes 16 miljoner Iphone X under de tre första månaderna i år, vilket är drygt 4,5 procent av alla sålda smarttelefoner. Strax efter på försäljningslistan under Q1 kom Apples andra modeller: Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone 7.

Trots detta så är det fortfarande Sydkoreanska Samsung som är den största tillverkaren av smartphones på den globala marknaden totalt. Faktum är att Samsung säljer betydligt fler smartphones än Apple. Hur hänger det ihop? Förklaringen är helt enkelt att Samsung har en avsevärt bredare produktportfölj än Apple, det vill säga att de har många fler olika modeller. Om man delar upp Samsungs alla mobila enheter i de olika segmenten så är det Iphone som toppar listan.

Giganterna Samsung och Apple tronar således alltjämt på smartphone-toppen, men de har anledning att se upp för de pigga kinesiska telefontillverkarna som tar marknadsandelar. De tre största: Huawei, Oppo och Vivo, har nu nästan en fjärdedel av marknaden tillsammans. Ett annat stjärnskott är Xiaomi som har fördubblat sin marknadsandel i världen det senaste kvartalet.

Teknikprylarna som sålde mest i världen förra året:

  • Apple iPhone (223 miljoner)
  • Samsung Galaxy S8 och Note 8 (33 miljoner)
  • Amazon Echo Dot högtalare (24 miljoner)
  • Apple Watch (20 miljoner)
  • Nintendo Switch konsol (15 mijoner)


Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
1 000 kr - 20 000 kr
1 000 kr - 25 000 kr
5 000 kr - 20 000 kr