Dra av räntan i deklarationen

Kvinna med mobil, block och penna

När du tecknar ett snabblån, eller vilken annan typ av lån som helst, behöver du betala ränta.

Vi erkänner att det nog är en av de tråkigaste utgifterna att ha, men som tur är kan du få en hel del av pengarna tillbaka på skatten vid din deklaration. En del av de räntor du betalar är nämligen avdragsgilla i deklarationen. Faktum är att du kan dra av 30 % av räntekostnaden.

Så här fungerar det: Ponera att du betalat 10 000 kr i ränta under året. Du får dra av 30 % av dessa, vilket motsvarar 3 000 kr. Samtidigt har du tjänat 50 000 kr som ska beskattas.

Eftersom du får göra avdrag för 30 % av dina räntekostnader, får du dra bort 3 000 kr från de 50 000 kr du tjänat. Det innebär att du endast behöver betala skatt på 47 000 kr av pengarna.

Ingen insats krävs

För att få göra avdrag för ränta i deklarationen behöver du egentligen inte göra något alls. De kreditbolag du lånat pengar av kommer nämligen rapportera in hur mycket ränta du har betalat under året och därefter kommer den totala summan finnas förtryckt i din deklaration.

Har du däremot betalat ränta som inte har rapporterats in automatiskt, till exempel om du har lånat från en privatperson, måste du fylla i dessa uppgifter själv. Dessutom måste du uppge kontaktuppgifter till personen som har lånat ut pengarna till dig.

Det finns dock vissa krav du måste uppfylla för att få dra av ränta på dina snabblån:

  • Du måste ha en inkomst som går att beskatta. Du kan alltså inte göra ett avdrag för inbetald ränta om du inte har någon inkomst att deklarera, alternativt om du tjänat så lite pengar att du inte kommer behöva betala någon skatt.
  • Dina räntekostnader ska vara betalda. Du kan alltså inte göra avdrag för räntor som du ännu inte betalt, och de ska vara inbetalda under det år som deklarationen gäller för.
  • Du ska vara betalningsansvarig för räntan. Du kan inte göra ränteavdrag på ett lån som inte är taget i ditt namn, även om det är du som betalar lånet. Om du tagit lånet tillsammans med en medlåntagare kan ni välja att dela upp ränteavdraget sinsemellan.

Ränteavdraget gäller på kostnader från 1 000 kronor och upp till maximalt 100 000 kronor.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
1 000 kr - 20 000 kr
500 kr - 20 000 kr
1 000 kr - 12 000 kr
500 kr - 30 000 kr
1 000 kr - 25 000 kr