Kreditkonto

kreditkonto - alternativ till snabblån

Flexibiliteten i kreditkortet kombinerad med snabbheten i snabblån – det är en kort sammanfattning av vad kreditkonto handlar om. Denna relativt nya låneprodukt är på många sätt en kombination av fördelarna med de två mer vanliga typerna av snabba krediter, och det är fler och fler av dem som behöver låna som väljer att utforska fördelarna med kreditkonto.

Idag är det ett tiotal aktörer som tidigare traditionellt har erbjudit snabblån som erbjuder kreditkonto. Det finns även en handfull finans- och kreditbolag som har kreditkonto som enda produkt. På den här sidan får du svar på alla dina frågor om denna nya låneprodukt.

Så här fungerar kreditkonto

Om du har ett kreditkonto beviljat kan du utifrån din beviljade kreditram ta ut vilket belopp du vill. Har du en kreditram på 10 000 kr, men bara behöver låna exempelvis 4000 kr vid ett specifikt tillfälle kan du alltså göra ett uttag på just den summan. Uttaget sker till ditt föranmälda konto och det administreras enligt de vanliga rutinerna för snabblån. Du får alltså vänta som längst en bankdag på att få pengarna.

Du ska sedan betala tillbaka det uttagna beloppet inom en viss tidsrymd. Vanligtvis har du en återbetalningstid på 30-60 dagar. Du får en faktura på det belopp, inklusive ränta, du ska betala i god tid innan förfallodatum. Kan du inte betala hela beloppet kan du, precis som du kan för ett kreditkort, delbetala på skulden. Då tillkommer ytterligare ränta.

Sammanfattning
1. Kreditkontot ger dig en kreditram
2. Från denna kan du göra uttag på valfritt belopp
3. Återbetalning sker via faktura

Kostnader för kreditkonto

Det kostar ingenting att ansöka om kreditkonto. Du betalar heller inget för att ha kreditramen vilande. Ränta börjar ticka först när du gör ditt första uttag. Beräkningen av lånekostnaderna sker på följande sätt:
1. Fast ränta på det uttagna beloppet räknas på de första 10-15 dagarna (olika hos olika långivare)
2. Ingen ränta räknas på perioden 45-50 dagar fram till förfallodatum
3. Delbetalar du din faktura får du betala kreditränta på det återstående beloppet per månad.

Exempel
Du ansöker om en kreditram på 8000 kr och får den beviljad. Du gör sedan omedelbart ett uttag på 4000 kr. Fast ränta på 10% räknas på beloppet för de första 15 dagarna, vilket motsvarar 400 kr.

I mitten av den andra månaden får du en faktura på beloppet 4400 kr. Betalar du den innan förfallodatum är skulden reglerad till fullo och du har 8000 kr i kreditramen att använda för nästa lån.

Vill du skjuta på betalningen ska du betala minst ett minimibelopp samt den upplupna räntan. Minimibeloppet är i regel omkring 500 kr. För att skjuta på den kompletta återbetalningen till månad tre ska du betala 400 kr + 500 kr. Vid förfallodatum för månad tre kommer fakturan att vara på 3500 kr + upplupen dagsränta (vanligtvis omkring 0,30% per dag).

Så här kan du använda kreditkonto

Ett kreditkonto kan användas som ett mer flexibelt alternativ till snabblån. Det kan också användas i stället för en sparad buffert. Om du inte har några sparade pengar kan du med en ansökan skapa en sådan automatiskt. Det är alltid klokt att ha egna sparade pengar, men kreditkonto är det bästa alternativet. Du betalar ju inte något för att ha kreditramen, vilket du gör för att ha en kredit på ett kreditkort.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr