Låga räntor

låga räntor på lån - spara pengar

Ränta är ett annat ord för pris på lån. Priset bestäms av en mängd olika parametrar som både är generella, specifika för den aktuella typen av lån samt specifika för enskilda låneansökningar. Det slutliga priset blir en sammanvägning av bland annat de nedan angivna parametrarna.

Generella faktorer

  • Inflation (och styrräntor)
  • Skatter
  • Lånets karaktär

Långivarens krav

  • Riskaversion
  • Avkastningskrav
  • Krav på säkerhet

Dina förutsättningar

Ett enkelt exempel
Det finns två ytterligheter inom lån för privatpersoner, nämligen bolån och snabblån. Med säkerheten i bostaden kan långivaren erbjuda mycket låga räntor. Det ska också sägas att marknaden för bolån är extremt reglerad. För snabblån finns egentligen ingen annan säkerhet än en miniminivå på betalningsförmåga hos låntagaren. Det innebär att priset för att låna, det vill säga räntan, blir mycket högre.

Så här får du snabblån med låg ränta

Det ovan beskrivna gäller generellt. Från alla huvudregler finns dock undantag, och snabblåneräntor är inget undantag. Behöver du låna snabbt, till exempel via snabblån online, har du alla möjligheter att hitta erbjudanden på låga räntor lån, trots att lånetypen egentligen ska innebära ett högt pris.

För att få låg ränta på ditt smslån, din mikrokredit eller ditt snabblån ska du först se till att välja ”rätt” långivare. Utifrån ovan förstår du att långivarna är fria att sätta valfritt pris på sina låneprodukter. Du bör därför aldrig välja första bästa erbjudande, utan jämföra snabblån och välja med omsorg. Hur du går tillväga för att jämföra räntor? Ett enkelt, men något trubbigt, sätt är att titta på den effektiva årsräntan. Ett bättre sätt är att helt enkelt specificera samma sorts lån hos flera aktörer och jämföra de faktiska priserna per månad, per kvartal, och så vidare. Du börjar med att knappa in önskat belopp och önskad återbetalningstid för att se vad priset blir hos en viss långivare. Sedan går du vidare till nästa aktör för att se vilket pris du erbjuds där.

För det andra ska du se till att maximera dina egna förutsättningar i förhållande till kraven som långivarna ställer upp. Ju tuffare kraven är, och ju större marginal du uppfyller dem med, desto lägre ränta kan du vanligtvis bli erbjuden.

Exempel
Långivare A kräver att du ska ha minst 50 000 kr i årsinkomst. Långivare B kräver i stället 100 000 kr. Du har själv en årsinkomst på 150 000 kr. Förmodligen kan du få en lägre ränta om du väljer långivare B.

Så här lånar du till låg ränta

Det är ingen skillnad mellan ett lågräntelån och ett ”vanligt” lån när det handlar om hur ansökan går till. Det är som vanligt tre steg du ska gå igenom, nämligen:

  1. Välj en långivare och ett erbjudande du tycker passar med dina behov och dina förutsättningar
  2. Fyll i ansökningsformuläret på webbplatsen, kontrollera hur lånet är uppbyggt (granska det finstilta kring räntor och avgifter!), legitimera dig och skicka in ansökan
  3. Invänta meddelande om preliminärt besked på skärmen och/eller via sms och e-post.

Snabblån utan ränta

Ännu bättre än låga räntor på lån är givetvis inga räntor över huvud taget. Det finns faktiskt sådana låneerbjudanden idag och det kan vara klokt att undersöka den nischen mycket noggrant.

Ett snabblån utan ränta är kostnadsfritt i det avseendet att du, om du betalar tillbaka lånet inom låneperioden, betalar exakt noll kronor i räntor och avgifter. Idé bakom erbjudanden av det här slaget är att locka nya kunder med ett kostnadsfritt första lån. Behöver du låna igen i framtiden får du betala som vanligt. Låter detta intressant så finns det många långivare på nätet för dig som är ute efter ett räntefritt smslån. Kontrollera gärna flera långivare innan du bestämmer dig, för att få en god överblick över variationen på villkor och erbjudanden.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr