Kinesiska investeringar i USA går ned

china usa flags cracks

Det kommer inte som en större överraskning att investeringarna i USA från Kina har gått ned med hela 92%. President Donald Trump sitt utspel om ökade tullkostnader skapade en risk för ett handelskrig. Även om man delvis har lyckats undvika det ser man nu konsekvensen av förändrade handelsrelationer de två giganterna emellan.

$46 miljarder första halvåret 2016

I 2016 sattes rekordet med hela 46 miljarder dollar första halvåret. Resultatet från 2017 visar att investeringsvärdet i USA från Kina sjönk redan då och resultatet på 29 miljarder i investeringar var bara en början på det som skulle komma. Det är rekordlåga nivåer det första halvåret i 2018, 1,8 miljarder, och det beror inte bara på Donald Trump sin politk. Kina sin handel har varit obalanserad i många år och det har skapat ett riskabelt läge i landet.

Kreditvärdigheten har sjunkit och det beror delvis på lån som inhemska företag har tagit i kinesiska banker. Det för att genomföra vad nu också regeringen i Kina anser som överflödiga och riskabla köp. Detta sätter nu Peking stopp för i hopp om att begränsa flödet av kapital till utlandet.

Bra med stabil ekonomi

Satt i perspektiv så är det egentligen vad alla länder vill ha, en stabilare ekonomi. Frågan är om det sköts bäst i innanför varje lands respektive gränser. EU har på senare tid börjat att fundera på om ökad granskning av kinesiska uppköp utomlands är för allas bästa. Information som infrastruktur och teknologi kan med okontrollerad handel hamna i fel händer. Ett beslut väntas i höst på hur vidare handel mellan Kina och EU ska utvecklas. Detta är något som Donald Trump har efterlyst och vi ser nu att även Europa tar efter.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
1 000 kr - 20 000 kr
1 000 kr - 25 000 kr
5 000 kr - 20 000 kr