Så klarar du ekonomin i januari

Gapar det tomt i plånboken och på bankkontot nu i januari? Du är inte ensam. Januari är den månad då majoriteten av svenskarna har det som mest knapert. Den stora anledningen är jul- och nyårsfirandet, som ofta kan bli lite dyrare än planerat. En annan anledning är att många fasta kostnader som terminsavgifter och abonnemangsavgifter ska betalas under årets första månad.

Med några smarta tips går det att överleva januari även om pengarna rann iväg i december. Nedan finner du fem tips att prova på för att klara månaden.

Vecka för vecka

Oavsett när du läser det här bör du direkt granska ditt lönekonto noga. Hur mycket finns det på kontot? När det är gjort, kan du med fördel dela upp saldot i lika många högar som det återstår veckor innan nästa lön kommer. Pengarna i respektive hög ska sedan räcka till utgifterna för respektive vecka.

Inför (totalt) köpstopp

Ett köpstopp är ett effektivt sätt att klara ekonomin även när det ser som mörkast ut. Att införa ett köpstopp på mindre nödvändiga saker och saker som gott och väl kan vänta till efter löning är ett naturligt och inte särskilt tufft steg att ta. Är situationen lite mer prekär kan ett totalt köpstopp i en vecka vara medicinen. Med ett totalt köpstopp ska du inte ens köpa mat, förutom det absolut nödvändigaste. Inventera kyl, frys och skafferi – visst räcker väl den mat du redan har hemma ett tag?

Låna från bufferten

En buffert ska användas för tider då det finns hål att fylla i hushållsekonomin. Om det är knapert i januari månad är det en sådan tid då det är tillåtet att göra ett uttag från buffertkontot. Det gäller bara att du är återhållsam med storleken på uttaget och att du sedan fyller på buffertsparandet igen när du har bättre balans mellan inkomster och utgifter.

Rensa hemma

Januari är inte bara den månad då flest har det som tuffast med hushållsekonomin. Det är också den månad då det är som störst omsättning på köp- och säljsajter och auktionssajter. Det är inte särskilt svårt att se sambandet. Se till att utnyttja möjligheten att göra dig av med saker du inte behöver för att både få in pengar och få en ny och fräsch start på året.

Betala räkningarna med kreditkort

Trots dina ansträngningar kan det bli så att du saknar pengar till en utgift eller två. Ett alternativ är då att låna. Att gå till pantbanken är en lösning, att ansöka om ett lån på nätet är en annan. Har du ett kreditkort kan du antingen köpa varor på kredit eller göra kontantuttag. Sedan något år tillbaka kan du via nätbaserade tjänster även betala räkningar med kreditkort. På så sätt kan du se till att räkningarna blir betalda i tid även om det saknas pengar på lönekontot.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr