Sälja och pantsätta guld

salja-guld

Just nu är priserna på guld och andra ädelmetaller förhållandevis höga i ett historiskt perspektiv. Det är det lite oroliga läget globalt som gör att priserna på ädelmetaller ökar. Guld är nämligen att betrakta som en ”säker hamn” i tider av oro och osäkerhet. Anledningen till det är att guld finns i så små mängder globalt.

Att det är krig i Syrien och oroligheter på andra platser gör att allt guld, även det du kanske bär på ringfingret eller har hemma i byrålådan, ökar i värde. Det kan du dra fördel av om du behöver kontanter.

Sälja guld och smycken

Om du vill ha pengar snabbt finns det få saker som ger sådan stor effekt som att sälja smycken i ädelmetall. Efterfrågan är nämligen mycket stor och det behöver inte ta många minuter att hitta en köpare.

Ett sätt att sälja guld är att lägga upp en annons på en annonseringssajt eller auktionssajt. Ett annat är att göra ett besök till den närmaste guldsmeden. Sistnämnda är att rekommendera, detta av två anledningar. För det första får du en korrekt värdering hos guldsmeden, en värdering som är rättvisande vad gäller vilket pris föremålet faktiskt bör betinga. För det andra behöver du inte krångla med porto, REK-brev och så vidare till köparen – du lämnar bara in smycket på plats.

Pantsätta smycken

Om du inte vill skiljas från dina värdesaker kan du i stället för att sälja dina smycken pantsätta dem för ett pantlån. Pantsättning är en mycket enkel procedur och du kan låna upp till nästan hela värdet av föremålet. Dessutom är räntan relativt låg, åtminstone om du jämför med många snabblån.

Pantbelåning går till som så att du först söker upp en pantbank. Du tar med dig dina värdeföremål och väntar medan en värderingsman kontrollerar äktheten och gör en värdering. Lånepengarna får du i handen direkt mot att pantbanken behåller ditt värdeföremål som pant.

För att få tillbaka smycket ska du betala tillbaka hela skulden inklusive upplupen ränta till pantbanken inom fyra månader. Missar du denna tidsfrist kommer föremålet att säljas på auktion.

Pantsätt i stället för att låna

Det är klart fördelaktigt att ta ett pantlån i stället för att ta ett vanligt snabblån. Det gäller bara att du kan uppfylla det lilla kravet på att ha ett värdefullt föremål att pantsätta.

Det går att identifiera två stora fördelar jämfört med det genomsnittliga snabblånet. För det första handlar det om priset du betalar för att låna och för det andra gäller det återbetalningstiden.

Priset, det vill säga räntan, på ett pantlån är normalt mycket fördelaktigt i jämförelse med priset för ett snabblån. Du betalar en ränta på maximalt 3,5% per månad för lånet, vilket är betydligt mindre än vad ett snabblån kostar. Dessutom gäller att ju snabbare du betalar tillbaka, desto mindre kostar lånet. Att notera i sammanhanget är emellertid att en administrationsavgift (kan också kallas värderingsavgift) tillkommer. Att priset är lägre än för andra snabba krediter har med pantbankens säkerhet att göra.

Återbetalningstiden för ett lån i pantbank är upp till fyra månader, detta enligt branschpraxis. Du har alltså betydligt längre tid på dig att betala tillbaka än vad du har för snabba lån av annat slag.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr