Kreditkort

kreditkort - smidig betalning med bonus

Med ett kreditkort har du i handen ett medel för snabb kredit. Du kan göra inköp när som helst, även på nätet, och du kan göra uttag både i bankomater och i kassan på exempelvis mataffären. Kortet kan också fungera som en extra buffert och som alternativ till snabblån.

Rent tekniskt kan kreditkort sägas utgöra ett lån som du kan ta i anspråk när du vill. Kortet är kopplat till ett kreditkonto där avstämningar sker månadsvis. Har du utnyttjat en del eller hela krediten ska du betala tillbaka de lånade pengarna månaden därpå.

Fördelar med kreditkort

Det är många som tänker att ett kreditkort nog bara är till för det mest akuta och de större oväntade utgifterna. Det är i grunden så ett kreditkort i huvudsak är tänkt att användas, men det finns också en del tydliga fördelar med att använda kortet även i vardagen.

En stor fördel med kreditkort framför att betala med betalkort, bankkort eller kontanter är att varje inköp ger bonuspoäng. I princip alla kortutställare (banker, bensinbolag, livsmedelskedjor, med mera) har bonusprogram med löpande eller mer tidsbegränsade erbjudanden. Har du till exempel ett MasterCard från ett bensinbolag kan du räkna med att du får rabatt på drivmedel, rabatter i butiken, med mera. Har du ett VISA-kort kopplat till ett bonusprogram för resor kan varje inköp du gör, även om det sker i mataffären, ge dig bonuspoäng som du kan lösa in mot flygresor och hotell. Varianterna på bonusprogram är många!

Andra fördelar med kreditkort inkluderar:

 • Reseförsäkringar som kompletterar hemförsäkringen
 • Köpskydd vid betalning på nätet
 • Garantier och försäkringar på hemelektronik och andra kapitalvaror
 • Möjlighet att spara på kortet (gäller hos vissa nischbanker)

Så här fungerar krediten på kortet

De många olika kreditkorten skiljer sig markant sinsemellan när det gäller räntorna på utnyttjad kredit, vilka försäkringar som ingår, bonusprogram, med mera, men själva krediten fungerar alltid på samma sätt.

När du ansöker om ett kreditkort ansöker du samtidigt om en kreditgräns, eller kreditram med en annan benämning. Gränsen kan du bestämma själv, eller så följer den antingen av kortets karaktär eller av hur kreditvärdig kortutställaren anser att du är. Gränsen utgör det faktiska taket för hur mycket du kan låna upp totalt.

Du tar krediten i anspråk varje gång du använder kortet. Beloppet du köper för eller tar ut adderas till månadens räkning och ungefär i mitten av månaden därpå får du en faktura. Betalar du den i tid räknas normalt ingen ränta på beloppet. Väljer du att delbetala kommer kreditränta att räknas månad för månad.

Vilket kreditkort är bäst?

Varje kreditkort är ett unikt erbjudande. Med närmare 100 stycken mer populära varianter i Sverige är det därmed mycket svårt att peka ut ett visst kort som det bästa. Du ska helt enkelt jämföra kreditkort utifrån dina behov och krav för att hitta det som passar dig bäst.

Det finns många saker att titta på, men du bör börja med kostnaderna i form av avgifter och räntor samt övriga övergripande villkor, närmare bestämt:

 • Kreditgräns
 • Ränta
 • Räntefria dagar
 • Årsavgift
 • Eventuella uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag
 • Vilken årsinkomst som krävs.

Som ett nästa steg kan du titta på de kompletterande funktionerna. Du kan då fokusera särskilt på:

 • Kompletterande försäkringar
 • Bonusprogram
 • Garantier, köpskydd med mera.

Det är viktigt att du gör en sammantagen bedömning av ovan faktorer när du väljer kort. Att välja variant bara med utgångspunkt i hur bonusprogrammet ser ut är till exempel ingen bra idé.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
1 000 kr - 20 000 kr
500 kr - 20 000 kr
1 000 kr - 12 000 kr
500 kr - 30 000 kr
1 000 kr - 25 000 kr