Håll koll på utgifterna i jul

Julmaten, resorna och kanske framför allt julklapparna under granen kan kosta en större slant och det är många som upplever att januari blir en enda lång ekonomisk baksmälla. Samtidigt som julen givetvis ska firas är det ingen god idé att ta i för mycket och/eller tappa räkningen på utgifterna. Det är klokt att hålla koll på utgifterna i jul och över nyår.

Det behöver faktiskt inte vara så knepigt eller tråkigt att hålla i pengarna under högtiden. Med små, enkla tips kan julen bli minst lika härlig som den brukar vara, samtidigt som du inte förköper dig. Här är tre tips som kanske inte är så vanliga i tipsartiklar av det här slaget.

Handla lågpris

Du kan skära ner på kostnaderna för julmaten med åtskilliga hundralappar genom att storhandla julmaten till lågpris. Hemköps delikatessdisk kanske lockar mer än Lidls frysgondoler, men så är prislappen i förstnämnda affär också större.

Ett annat tips är att göra allt lite enklare på julbordet. Måste alla traditionella rätter finnas med? Bara för att en viss rätt alltid har funnits med på julbordet betyder inte det att den måste finnas där i all evighet.

Hur gjorde du förra året?

Ett bra tips för att få en känsla för hur du bör planera julen är att försöka komma ihåg hur du gjorde förra året. Lyckades du och familjen hålla nere utgifterna eller gick det åt diametralt motsatt håll? Vad kostade hela kalaset på ett ungefär och hur såg ekonomin sedan ut i januari? Det här är kloka frågor att ställa sig för att se till att inte upprepa eventuella misstag.

Det kan naturligtvis vara lite svårt att komma ihåg allt på rak arm. Ett tips är då att gå in på bankkontot och söka fram transaktionerna för december och januari för tolv månader sedan. Har du möjlighet att sortera transaktionerna på olika utgiftsområden är det lysande. Då kan du nämligen specificera lite närmare vad jul och nyår faktiskt kostade. För att inte behöva leka detektiv när det vankas jul nästa år kan du med fördel föra dagbok det här året.

Spela julklappsspel

Tvånget att köpa julklappar till alla som på något sätt omfattas av julfirandet kan göra att det rinner iväg massor av pengar. Ett sätt att göra julen lite billigare är att ta ett nytt grepp kring julklappar. Många familjer har till exempel i princip avskaffat julklapparna mellan vuxna för att i stället fokusera på barnen. För att det ändå ska bli lite spänning på julaftonskvällen finns exempel på julklappsspel att prova på.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr