5 små ekonomitips för stora resultat på sikt

5 tips ekonomi

Du kanske känner till det klassiska ordstävet om att det är de små utgifterna som kan skapa rikedom, inte de stora inkomsterna. Grundtanken bakom ordstävet gäller för det mesta inom ekonomi. Det är de små, men löpande och ständiga förändringarna, som ger de största effekterna, inte de större förändringarna av engångskaraktär. Vill du ha några tips på små åtgärder som ger stor nytta på sikt? Nedan presenterar vi fem tips som du kan börja använda direkt.

Lägg undan en liten summa varje månad

100 kr eller kanske 200 kr kanske upplevs som struntsummor, men över tid blir även små belopp till stora summor. Ta för vana att lägga undan en slant varje månad eller kanske till och med varje vecka. Placera gärna pengarna i en bred aktiefond för att få en del avkastning över tid.

Betala lite extra på lån

Om du har ett par, eller ett antal, lån, kan du sänka totalkostnaden ganska rejält genom att göra extra avbetalningar. För nästan alla lån kan du göra extra inbetalningar när du vill. Se till att göra det lite då och då för att både betala mindre totalt sett och snabbare bli skuldfri.

Skippa sparkontot

Det är alltid klokt att ha en buffert på ett sparkonto, även om du kanske inte får någon ränta på pengarna. De pengar som du inte behöver för oförutsedda utgifter kan du dock placera i fonder. För att minska risken väljer du med fördel breda globalfonder. Ett extra tips är att välja så kallade indexfonder med mycket låga avgifter.

Sortera och organisera

Ligger dina betalda (och obetalda?!) räkningar i en hög någonstans? Vet du egentligen vart dina inkomster tar vägen? Du bör ta för vana att sortera dina papper någon gång då och då och lista dina utgifter i olika kategorier. På så sätt får du klara besked kring vart inkomsterna går, hur mycket du betalar för lån och krediter, med mera.

Avsluta abonnemang

De flesta av oss har ett antal abonnemang och prenumerationer. Vissa använder vi flitigt, medan andra egentligen endast är en onödig kostnad. Gå igenom dina kontoutdrag och se vilka abonnemang/prenumerationer du har och vad de kostar. Fundera sedan kring om du inte kan säga upp något/någon av dem. Se sedan till att inte dra på dig ytterligare onödiga kostnader för abonnemang och prenumerationer i framtiden. Några hundralappar i månaden blir många tusenlappar på bara några år, och det är nog pengar du kan använda på bättre sätt.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr