Snabblån

snabblån och smslån

Snabblån har blivit ett populärt sätt att addera några extra tusenlappar till hushållskassan när lönen har tagit slut eller när en oväntad räkning dyker upp. Denna typ av lån introducerades i Sverige 2006 och har vuxit i popularitet sedan dess. Antalet långivare blir fler för varje år och bredden i erbjudandena är idag mycket stor. Med snabblån går det att låna mellan 1000 – 40 000 kr med återbetalningstider på allt mellan 30 dagar och flera år.

Att ta ett snabblån är inget man ska göra utan att tänka efter ordentligt före. Att missbruka denna typ av lån kan ge stora konsekvenser både på kort och lång sikt. För den som tänker efter före och ser till att låna sunt innebär snabblån dock inga större risker än andra lån.

Snabblån snabbt förklarat

Snabblånen såsom de erbjuds av kreditbolag och finansbolag kan sinsemellan se mycket olika ut. De har alla dock en handfull saker gemensamt, nämligen:

  • Beloppet är litet
  • Återbetalningen är kort (det håller dock på att förändras)
  • Ansökan sker online
  • Utbetalning sker inom en bankdag (ibland inom ett par timmar)
  • Någon säkerhet krävs inte.

Beloppet för ett snabblån är traditionellt att räkna i fyrsiffriga belopp. Emellertid har det på senare tid skett en viss förskjutning mot högre belopp. Majoriteten av långivarna erbjuder summor på mellan 1000 – 10 000 kr, men det finns ett antal aktörer som har betydligt högre maxbelopp än så. Även för återbetalningen har det skett förändringar. Normalt ska lånen betalas tillbaka inom 1-3 månader, men numera finns också så kallade årslån med återbetalning på tolv månader eller mer.

Alla ansökningar sker online via formulär. När formuläret är inskickat sker en omedelbar kreditkontroll och ett preliminärt meddelande dyker upp på skärmen. Om lånet blir beviljat betalas det ut omgående.

Skillnader jämfört med andra krediter

Snabblånet är en egen typ av lån med egenskaper som skiljer det från andra krediter. Det finns stora skillnader mellan ett snabblån och exempelvis ett privatlån både vad gäller belopp, löptid och pris (ränta). Nedan är en överskådlig och översiktlig tabell som visar olika typer av krediter och deras karaktärsdrag.

Snabblån Privatlån Kreditkort
Belopp 500 – 10 000 kr 10 000 – 500 000 kr 10 000 – 100 000 kr
Löptid 1-3 månader 2-12 år Upp till 45-55 dagar räntefritt
Kostnad 0-100% 3-30% 10-15%

Smslån

Smslån blev den populära benämningen på lånetypen vid introduktionen i Sverige 2006. Anledningen var att ansökan enkelt kunde göras via ett sms-meddelande. Numera är denna lösning i princip obsolet, men namnet lever kvar.

Ett smslån idag är exakt detsamma som ett snabblån, ett mikrolån eller hur man nu väljer att benämna den här typen av mycket kortfristig kredit. Vill du ansöka om ett snabbt lån behöver du därmed inte välja mellan smslån och snabblån, och det finns därigenom självklart heller inte olika saker att jämföra.

Kritik mot snabblån och smslån

Det har riktats mycket kritik mot snabblån, både när det gäller lånetypen i sig och hur långivarna agerar på marknaden. Viss kritik är befogad, men lånen har också fått mycket negativ publicitet som inte stämmer överens med verkligheten. Ett typiskt argument mot lånen är att räntorna närmar sig ockerpriser. Det som då glöms bort är att det finns snabblån till mycket låga räntor och till och med kostnadsfria smslån. I sammanhanget kan också nämnas att det löpande har skett regleringar som har syftat till att öka konsumentskyddet. Till exempel har kravet på kreditkontroller skärps undan för undan. Dessutom är ny, ännu strängare, lagstiftning på gång för ikraftträdande 2018.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
0 kr - 0 kr
0 kr - 0 kr