Kinesiska investeringar i USA går ned

china usa flags cracks

Det kommer inte som en större överraskning att investeringarna i USA från Kina har gått ned med hela 92%. President Donald Trump sitt utspel om ökade tullkostnader skapade en risk för ett handelskrig. Även om man delvis har lyckats undvika det ser man nu konsekvensen av förändrade handelsrelationer de två giganterna emellan.

$46 miljarder första halvåret 2016

I 2016 sattes rekordet med hela 46 miljarder dollar första halvåret. Resultatet från 2017 visar att investeringsvärdet i USA från Kina sjönk redan då och resultatet på 29 miljarder i investeringar var bara en början på det som skulle komma. Det är rekordlåga nivåer det första halvåret i 2018, 1,8 miljarder, och det beror inte bara på Donald Trump sin politk. Kina sin handel har varit obalanserad i många år och det har skapat ett riskabelt läge i landet.

Kreditvärdigheten har sjunkit och det beror delvis på lån som inhemska företag har tagit i kinesiska banker. Det för att genomföra vad nu också regeringen i Kina anser som överflödiga och riskabla köp. Detta sätter nu Peking stopp för i hopp om att begränsa flödet av kapital till utlandet.

Bra med stabil ekonomi

Satt i perspektiv så är det egentligen vad alla länder vill ha, en stabilare ekonomi. Frågan är om det sköts bäst i innanför varje lands respektive gränser. EU har på senare tid börjat att fundera på om ökad granskning av kinesiska uppköp utomlands är för allas bästa. Information som infrastruktur och teknologi kan med okontrollerad handel hamna i fel händer. Ett beslut väntas i höst på hur vidare handel mellan Kina och EU ska utvecklas. Detta är något som Donald Trump har efterlyst och vi ser nu att även Europa tar efter.


Visionen 2030

Det är många människor som bor på den här planeten. För lite mer än ett år sedan, i juli 2017, sades det att inom sex år kommer det att vara åtta miljarder människor på jorden. Åtta miljarder. Det är väldigt många människor som ska dela på begränsad yta och begränsade resurser.

Det kan på förhand verka som en omöjlig utmaning att få så många människor att samsas, men å andra sidan finns det inte så mycket andra alternativ. Planer och idéer om att befolka andra planeter i vårt solsystem finns såklart, och vissa av dem är långt gångna. Men fram tills den dagen, då verkligheten faktiskt ser ut som så att det är möjligt att bosätta sig på låt säga Mars, då måste alla göra vad man kan för att ta hand om den här planeten.

En av de största utmaningarna i dagsläget är hur man ska klara av klimatförändringarna och hur de kan komma att påverka egentligen stämningen för världens människor. För att göra framtiden med greppbar och lättare att hantera har FN tagit fram ett program som de kallar för UNDP, förkortning för United Nations Development Programme. Detta program består av 17 olika mål som alla ska, i den bästa av världar, vara uppnådda till år 2030. Mål nummer 7 av dessa 17 handlar om att all världens energi ska vara hållbar, att ”säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad”. För målet finns även uppställt en rad olika tips för gemene man att följa, för att alla ska kunna bidra till en bättre värld och framtid!


Samsung och Apple får konkurrens av kinesiska telefoner

Inte helt otippat så är smartphones den tekniska produkt som det säljs allra mest av i världen. Och kanske lika väntat så är det Apples Iphone som innehar förstaplatsen på listan över världens mest sålda teknikpryl.

Apples Iphone X, som kom ut i affärerna i höstas, var också den smartphone-modell som sålde allra bäst under första kvartalet 2018, enligt nyligen publicerade siffror. Det såldes 16 miljoner Iphone X under de tre första månaderna i år, vilket är drygt 4,5 procent av alla sålda smarttelefoner. Strax efter på försäljningslistan under Q1 kom Apples andra modeller: Iphone 8, Iphone 8 Plus samt Iphone 7.

Trots detta så är det fortfarande Sydkoreanska Samsung som är den största tillverkaren av smartphones på den globala marknaden totalt. Faktum är att Samsung säljer betydligt fler smartphones än Apple. Hur hänger det ihop? Förklaringen är helt enkelt att Samsung har en avsevärt bredare produktportfölj än Apple, det vill säga att de har många fler olika modeller. Om man delar upp Samsungs alla mobila enheter i de olika segmenten så är det Iphone som toppar listan.

Giganterna Samsung och Apple tronar således alltjämt på smartphone-toppen, men de har anledning att se upp för de pigga kinesiska telefontillverkarna som tar marknadsandelar. De tre största: Huawei, Oppo och Vivo, har nu nästan en fjärdedel av marknaden tillsammans. Ett annat stjärnskott är Xiaomi som har fördubblat sin marknadsandel i världen det senaste kvartalet.

Teknikprylarna som sålde mest i världen förra året:

  • Apple iPhone (223 miljoner)
  • Samsung Galaxy S8 och Note 8 (33 miljoner)
  • Amazon Echo Dot högtalare (24 miljoner)
  • Apple Watch (20 miljoner)
  • Nintendo Switch konsol (15 mijoner)

Vabruari?

Februari kallas i folkmun för vabruari. Det är den månaden på året där flest barn och vuxna blir sjuka och måste hålla sig hemma. Varför är det då så? Det virus som kan göra oss sjuka finns runt oss hela tiden. Februari är en kall månad och man håller sig inomhus mer. Många människor uppehåller sig ofta i ett och samma rum och risken för exponering blir större. Det betyder att fler blir sjuka samtidigt.

Så vad kan man då göra för minimera risken? Det är kanske inte så lätt att undvika folk. Men att tvätta händerna lite extra noga i vab-tider och att kanske inte nysa eller hosta rakt ut i luften kan hjälpa på. Det är klart att vab-dagarna ökar i perioden mellan januari och mars. Man måste hålla sjuka barn hemma för att minimera smittorisk.

Enligt siffror togs det ut över 750 000 vab-dagar i februari i 2017. Den siffran ökade i 2018 till 834 322 dagar. Det är ett rekord. Ska man jämföra med juli där vab-dagarna ligger på under 200 000 så är skillnaden stor.


Flexlimit nya lån är större och billigare

Det är bara några år sedan som maxbeloppet för snabba lån var omkring 5000 kr. Alla dessa lån var konstruerade så att återbetalning skulle ske på upp till 60 eller 90 dagar med månadsvisa amorteringar och räntebetalningar. Denna typ av snabblån är på väg ut, detta på grund av två anledningar. För det första kommer ny lagstiftning som träder ikraft 2018 att göra lånen i princip olönsamma för långivarna. Många långivare har därför nu under 2017 lanserat nya produkter som kan ge lönsamhet även med den nya lagstiftningen. För det andra kräver låntagarna en större flexibilitet i både hur mycket man kan låna och hur man kan betala tillbaka.

Långivaren Flexlimit fokuserade redan i starten på att erbjuda mer flexibla snabblån, detta genom att kombinera fördelarna med kreditkort med fördelarna med snabblån. Flexlimits produkt är ett kreditkonto med en kreditgräns och flexibla delbetalningar. Sedan i slutet av sommaren 2017 är produkten också differentierad, så att den som får en högre kreditgräns beviljad också får en lägre ränta.

Kredit på mellan 3000 – 20 000 kr

Lägsta möjliga kreditgräns hos Flexlimit är 3000 kr. En sådan kontokredit kan liknas vid ett traditionellt snabblån. Emellertid ger den flexibla avbetalningen låntagarna möjlighet att dela upp betalningen av räntor och amorteringar om det skulle behövas.

För kreditkonton med Flexlimits övriga kreditgränser finns större likheter med kreditkort. Den som ansöker om en kreditgräns på exempelvis 10 000 kr har precis så mycket att utnyttja maximalt. Det betyder dock inte att man som ny kund måste utnyttja krediten till fullo vid det första uttaget. Det går utmärkt att ta ut exempelvis 5000 kr eller 7000 kr. Några räntor eller andra kostnader debiteras inte för den del av kreditutrymmet som inte används.

Högre kreditgräns ger lägre räntor

Flexlimits nya koncept med differentiering, som lanserades under sommaren, innebär i korthet att ju högre kreditgräns desto lägre ränta på det uttagna beloppet. Det kan alltså löna sig att ansöka om en högre kreditgräns än att välja en som mer passar det omedelbara behovet.

De fem kreditgränserna med de olika räntesatserna ser ut som följer:

  • 3000 kr – månadsränta på 9,90%
  • 5000 kr – månadsränta på 9,90%
  • 10 000 kr – månadsränta på 8,70%
  • 15 000 kr – månadsränta på 7,40%
  • 20 000 kr – månadsränta på 7,40%

De två viktiga ”brytgränserna” i schemat är den som går mellan 9999 – 10 000 kr och den som går mellan 14 999 – 15 000 kr. Skulle du till exempel ha behov av en kredit på någonstans mellan 8000 – 12 000 kr, är det ett bättre val att ansöka om en kreditgräns på över 10 000 kr för att på så vis få en lägre månadsränta.

Ansök om kreditkonto hos Flexlimit

Hos Flexlimit ansöker du om en kredit i ett par enkla steg. Efter att du har valt en av de fem kreditgränserna börjar du med att identifiera dig via mobilt bankID eller e-kod via din vanliga bank. Därefter är uppgiften att fylla i den vanliga personinformationen (adress med mera). Kontrollera sedan lånevillkoren och skicka in din ansökan. Du kommer därefter att få ett besked på skärmen omedelbart. Om du har någon fråga kring någonting i processen kan du numera klicka upp en livechatt-funktion och få kontakt med kundtjänst under kontorstid.


Så länge ska du försörja dina barn

Har du barn över 18 år som fortfarande bor hemma? Då har du kanske funderat på hur länge du egentligen har en skyldighet att försörja dem och vad barnen kan börja bidra med hemma. För många är frågan kanske inte den viktigaste för hushållet, men samtidigt finns det skäl att prata om hur du och dina myndiga barn kan dela på hushållets kostnader.

Som förälder har du försörjningsansvar till barnets 18-årsdag

Enligt lagen ska du stå för de kostnader som det innebär att ha dina barn hemma fram tills dess att de fyller 18 år. Detta gäller dock bara om de inte går på gymnasiet. Du har försörjningsansvar för barn som går på gymnasiet tills det att de tar studentexamen eller senast till den dag de fyller 21 år. Omedelbart efter det upphör faktiskt din skyldighet enligt lag att försörja dina barn.

Det torde dock vara mycket få föräldrar som ”säger upp” försörjningsskyldigheten när den sista studentskålen har klingat ut, men det är klokt att kort efter festligheterna börja prata om hur barnen kan börja betala för sig hemma.

Fördelar med att barnen tar ansvar

Även om du kanske ser dina barn som små räknar lagstiftaren med att de ska kunna börja försörja sig efter gymnasiet och den som har möjlighet att ordna med egen försörjning bör också hjälpa till med pengar i hemmet.

Det är inte bara en fördelningsfråga i hemmet, utan också en fråga om att dina barn dels ska lära sig att hushålla med pengar, dels ska få en ökad självkänsla i vuxenlivet. Den som är 18 år är myndig och ska kunna klara sig själv med de pengar han eller hon själv tjänar in. Det är inte gratis att bo och leva, och räkningar måste betalas i tid. Om du ser till att börja ta betalt av dina barn, ger du dem faktiskt en bra grund att stå på när de förr eller senare lämnar boet.

Bättre ekonomi för hushållet

När dina barn har gått ut gymnasiet slutar de att uppbära studiebidrag. För 2017 är studiebidraget 1050 kr, vilket kan vara en rejäl slant för många hushåll. Eventuella extra tillägg (storleken beror på familjens ekonomi) försvinner också. Dessutom finns risken att andra bidrag och stöd, såsom exempelvis bostadsbidrag och underhållsstöd, också utgår. Sammantaget kan familjens ekonomi bli väsentligt mer sårbar dagen dina barn går ut gymnasiet. Om dina barn kan hjälpa till med inkomster till hushållet är det därför inte bara lämpligt utan ibland till och med nödvändigt. Det är en ganska stor skara föräldrar som plötsligt upptäcker att ekonomin inte går ihop utan exempelvis snabblån efter studentdagen, och det är onödigt att försätta hushållet i den situationen.

Så här kan ni börja

Frågan om barnen ska hjälpa till med pengar hemma kan givetvis vara lite känslig. Det kan vara bra att gå lite försiktigt tillväga i diskussionerna för att ni ska förstå varandra och för att ni båda ska bli nöjda med vad ni kommer fram till.

Konsumentverket har tagit fram ett material med namnet Koll på pengarna som kan fungera som en guide och ett diskussionsunderlag när du och dina barn tillsammans bestämmer hur ni ska lägga upp ekonomin i framtiden. Här finns till exempel en enkel budgetmall, en mall för uträkning av inkomster och mängder av smarta räkneexempel kring vad olika saker kostar.


Hyr ut och tjäna pengar med Hygglo

Hygglo

Hygglo är en app och tjänst på nätet för uthyrning av prylar. Den som har en attraktiv pryl att hyra ut kan genom tjänsten enkelt och säkert hyra ut den till någon som vill hyra istället för att köpa och därigenom få ett tillskott till hushållskassan. Tjänsten växer snabbt och den har blivit lite av en symbol för den så kallade delningsekonomin.

Hyr ut vad som helst

Hygglo är en marknadsplats för alla slags prylar. Med en snabbtitt på kategorierna på onlinetjänsten och appen ser du kategorier som barnsaker, bil, båt, elektronik, sport & fritid och verktyg. Kort sagt kan du hyra ut i princip vad som helst via tjänsten. Du behöver inte betala för dina annonser, men Hygglo tar en avgift på 80% av din intäkt från uthyrningen. Transaktionerna sker genom ett säkert system och du får betalt efter att uthyrningstiden är över och du har fått tillbaka din pryl. Viktigt att komma ihåg är att din inkomst ska deklareras som inkomst av kapital och beskattas.

När den som hyr använder din pryl är den försäkrad via en allriskförsäkring (drulle). Du behöver inte betala någon självrisk om prylen skulle gå sönder eller gå förlorad. För uthyrning av prylar med större värden kan dock tilläggsförsäkringar behöva tecknas till.

Lägg upp annons gratis

Det är gratis att lägga upp en annons i Hygglos system. För att börja ska du på webbplatsen eller i appen skapa en annons på ungefär samma sätt som på auktions- eller köp- och säljsajter. Du väljer först rubrik och kategori för att sedan lägga till bilder och författa en beskrivning. Det gör klokt i att vara så detaljerad du kan.

När denna första del är avklarad ska du ange vilken typ av avbokningvillkor du vill ska gälla. Det finns tre alternativ, nämligen flexibel, medel och strikt. Vad du väljer avgör hur mycket du ska betala tillbaka till den som hyr om han eller hon väljer att avboka. Du ska också ange önskat pris och var prylen finns. Prisuppgift för en dag är obligatoriskt att fylla i. Du kan också skriva in hur mycket det ska kosta att hyra prylen under tre respektive sju dagar.

Hyr ut din bil med GoMore

Du kan som sagt hyra ut din bil via Hygglo, men för just biluthyrning finns ett något bättre alternativ. Det handlar om GoMore, som är en tjänst helt inriktad mot biluthyrning.

Har du en bil som du använder sparsamt? Vore det intressant att kunna hyra ut den för att tjäna lite extra pengar? Genom GoMore kan du lägga upp din bil för uthyrning (gratis) och låta potentiella hyrestagare kontakta dig med sina önskemål. Du avgör själv hur uthyrningen ska gå till och du kan givetvis neka önskemål.


5 små ekonomitips för stora resultat på sikt

5 tips ekonomi

Du kanske känner till det klassiska ordstävet om att det är de små utgifterna som kan skapa rikedom, inte de stora inkomsterna. Grundtanken bakom ordstävet gäller för det mesta inom ekonomi. Det är de små, men löpande och ständiga förändringarna, som ger de största effekterna, inte de större förändringarna av engångskaraktär. Vill du ha några tips på små åtgärder som ger stor nytta på sikt? Nedan presenterar vi fem tips som du kan börja använda direkt.

Lägg undan en liten summa varje månad

100 kr eller kanske 200 kr kanske upplevs som struntsummor, men över tid blir även små belopp till stora summor. Ta för vana att lägga undan en slant varje månad eller kanske till och med varje vecka. Placera gärna pengarna i en bred aktiefond för att få en del avkastning över tid.

Betala lite extra på lån

Om du har ett par, eller ett antal, lån, kan du sänka totalkostnaden ganska rejält genom att göra extra avbetalningar. För nästan alla lån kan du göra extra inbetalningar när du vill. Se till att göra det lite då och då för att både betala mindre totalt sett och snabbare bli skuldfri.

Skippa sparkontot

Det är alltid klokt att ha en buffert på ett sparkonto, även om du kanske inte får någon ränta på pengarna. De pengar som du inte behöver för oförutsedda utgifter kan du dock placera i fonder. För att minska risken väljer du med fördel breda globalfonder. Ett extra tips är att välja så kallade indexfonder med mycket låga avgifter.

Sortera och organisera

Ligger dina betalda (och obetalda?!) räkningar i en hög någonstans? Vet du egentligen vart dina inkomster tar vägen? Du bör ta för vana att sortera dina papper någon gång då och då och lista dina utgifter i olika kategorier. På så sätt får du klara besked kring vart inkomsterna går, hur mycket du betalar för lån och krediter, med mera.

Avsluta abonnemang

De flesta av oss har ett antal abonnemang och prenumerationer. Vissa använder vi flitigt, medan andra egentligen endast är en onödig kostnad. Gå igenom dina kontoutdrag och se vilka abonnemang/prenumerationer du har och vad de kostar. Fundera sedan kring om du inte kan säga upp något/någon av dem. Se sedan till att inte dra på dig ytterligare onödiga kostnader för abonnemang och prenumerationer i framtiden. Några hundralappar i månaden blir många tusenlappar på bara några år, och det är nog pengar du kan använda på bättre sätt.


Så här får du ditt snabblån direkt

Bankvärlden är en stel bransch som styrs av gamla rutiner. Ett tydligt exempel är att det normalt tar minst en bankdag att göra en överföring mellan konton i två olika banker. Just denna rutin innebär ett litet problem när det handlar om utbetalningar av snabblån. Hela idén med denna låneform är ju att lån ska kunna betalas ut skyndsamt.

För att kunderna verkligen ska kunna dra nytta av snabblånens kanske främsta fördel har många långivare sett till att öppna transaktionskonton hos en eller flera av storbankerna. På så sätt kan smslånen betalas ut via så kallade direktöverföringar. Nordea är det alternativ som de flesta långivare väljer. Har du konto i denna bank har du alltså större möjligheter att få dina pengar direkt än om du har en annan bank.

Direktbetalning även kvällar och helger

En långivare som kan göra direktöverföringar till ditt bankkonto kan göra det även kvällar och helger. En förutsättning för att det ska vara möjligt är att kundtjänsten hos långivaren har öppet just kvällar och helger. Alla överföringar måste nämligen hanteras manuellt. Det är fler och fler snabblåneföretag som idag har kundtjänst som arbetar lite mer obekväma arbetstider.

Tabell – långivare med direktöverföring

I nedan tabell har vi listat de mest populära långivarna för snabblån och kreditkonton i Sverige med uppgifter om vilka som kan göra direktöverföringar och i så fall till vilka banker. Listan är korrekt per maj 2017. Kontrollera gärna med kundtjänst vad som gäller för direktöverföringar innan du skickar in en låneansökan.

Everyday+ Nordea
Risicum Handelsbanken, Nordea
Ferratum Nordea
Lånbutiken ingen direktbetalning
Onea Nordea
Meddelandelån Nordea, Handelsbanken
Fokuslån ingen direktbetalning
Daypay Swedbank, Handelsbanken
Snabbfinans SEB, Swedbank
Easycredit Danske Bank

Hos långivare som inte erbjuder direktöverföringar gäller vanliga regler för överföringar mellan bankkonton. Grundregeln är då att du får vänta en bankdag på att pengarna ska komma in på ditt konto. Blir din ansökan godkänd före kl. 11-13 (beroende på långivare) kan du emellertid få pengarna utbetalda samma dag. Hos respektive långivare kan du läsa mer i detalj om vad som gäller.


Social press kan ge ekonomiska problem

På engelska finns ett populärt så kallat idiomatiskt uttryck som lyder ”keeping up with the Joneses”. Vad som åsyftas är en ständig jämförelse med vänner, bekanta och grannar vad gäller att upprätthålla en önskad social klass. Även om vi i Sverige inte använder någon ordagrann översättning av uttrycket genomsyrar själva beteendet i högsta grad vår vardag. I de mer vetenskapliga sammanhangen talas ofta om social press från engelskans peer pressure.

Uttryck för social press

Social press styr vår konsumtion i hög grad. Det sker både medvetet och omedvetet. Även den mest rationella person, som är noga med att utgå från sina reella krav och behov, influeras av social press vid beslut om inköp.

Det finns i princip tre källor till social press. Den mest tydliga är vänner och bekanta samt grannar. En annan källa är reklam. Den tredje är faktiskt det offentliga, hur konstigt det än kan låta. Det offentliga skapar genom åtgärder för att stimulera vissa ekonomiska sektorer marknader som i mångt och mycket bygger på social press. ROT-avdraget är ett utmärkt exempel. När ett hushåll i villaområdet bygger uterum är det lätt hänt att många grannar följer efter.

Just ombyggnationer och tillbyggnader till småhus är ett mycket tydligt uttryck för social press. Även inköp av bilar kan styras av vad grannarna gör.

När det gäller lite mindre kapitalintensiva inköp och investeringar är det den närmaste bekantskapskretsen samt media som är de viktigaste källorna till social press. Särskilt för ungdomar och unga vuxna är det viktigt att hålla jämna steg med de närmaste. Det kan då handla om mode, mobiltelefoner, utrustning för träning, med mera. Det är inget nytt att unga inte gärna vill sticka ut från mängden – detta av en rädsla för att bli ignorerade eller rent av utfrysta och mobbade – men det finns tecken på att detta har eskalerat på senare år. En anledning är den snabba utvecklingen inom ny teknik. Den som inte har en ny iPhone idag tenderar helt enkelt att betraktas som något udda.

Pressen kan göra att man gör dåliga ekonomiska val

När det ekonomiska inte sätts i första rummet, utan det istället är andra faktorer som styr inköp, är det lätt hänt att man gör dåliga ekonomiska val. Att till exempel alltid hänga med i det senaste modet och alltid vara först med ny teknik kan vara en kostsam historia och många unga lever med en mycket sårbar ekonomi på grund av den faktiska eller upplevda sociala pressen. Det räcker med att titta på ett avsnitt av TV3:s Lyxfällan för att upptäcka att en stor del av de svårt skuldsatta har hamnat i sina prekära situationer på grund av en ständig jakt på status. Många unga tar snabba krediter eller skaffar sig både ett och två kreditkort för att kunna betala för en livsstil de egentligen inte har råd med.Vi rekommenderar

Långivare Lånebelopp
1 000 kr - 20 000 kr
500 kr - 20 000 kr
1 000 kr - 12 000 kr
500 kr - 30 000 kr
1 000 kr - 25 000 kr